Gluren bij de buren

infoInfo
shareShare
Toggle menu  

Wat is het?

Jeugdprofessionals en docenten in jeugdopleidingen gaan bij elkaar op bezoek en doen mee met een dagelijkse activiteit. Je krijgt bijvoorbeeld een rondleiding door het gebouw, verzorgt een gastles, doet mee aan een vergadering, of gaat mee met een huisbezoek. Daarna praat je met elkaar over het werk en de aansluiting tussen de opleiding en de praktijk.

Waar je bij veel andere werkvormen elkaars werk vooral leert kennen door met elkaar in gesprek te gaan, ga je hier met elkaar mee op pad. Zo krijg je veel meer te zien en te horen dan je in een gesprek te weten zou kunnen komen.

Wat brengt deze werkvorm jou?

Professional

  • Het is stimulerend om je werkervaringen te delen, zeker met een nieuwsgierig publiek als docenten en studenten van een jeugdopleiding. Hun vragen geven jou misschien ook weer een nieuwe kijk op je werk.
  • Ook kun je een goed beeld geven van je dagelijkse praktijk aan mensen die straks jouw collega’s kunnen worden.
  • Misschien maak je sommigen van hen wel warm voor dit werk, wat fijn is met het huidige tekort aan collega’s.

Docent

  • Van kinderopvang tot opvoedondersteuning, van zorgboerderij tot jeugdgevangenis: de praktijk van de jeugdzorg is ontzettend divers. Je ervaring met de praktijk is dan ook altijd beperkt. Het is maar net waar je zelf ooit werkte, of welke stages je begeleidt. Met deze werkvorm verbreed je op een gemakkelijke manier je praktijkervaring.
  • Bovendien krijg je ook mee wat er nú speelt. Zo blijf je in contact met de actualiteit, ook als je eigen werkervaring alweer een poosje achter je ligt.
  • Meelopen met een professional geeft je inspiratie voor je lessen. Je weet beter waar je studenten mee bezig zijn op de dagen dat ze niet in de schoolbanken zitten.